Työ

VERKOSTOITUMINEN. Mitä se on?

Posted by Vappu
VERKOSTOITUMINEN. Mitä se on?

Verkostoituminen on ollut viime vuosina hyvin esillä, silti erään tutkimuksen mukaan harva suomalainen kokee verkostoitumisen vahvuudekseen.

Tutkimus kertoo, että suomalaiset tiedostavat verkostoitumisen positiivisen vaikutuksen menestykseen työelämässä, mutta introvertti-kansamme on kertonut, ettei kuitenkaan oikeen osaa hyödyntää verkostoitumista. Tämä on harmillinen asia, sillä muun muassa uravalmentaja Pilvi Nybom InCoachingista on juuri painottanut, ettei kukaan enää pärjää työelämässä täysin ilman verkostoja. Tietäähän kaikki tutun tarinan oikeasta paikasta ja oikeasta ajasta – verkostoituminen on juuri sitä, että osaa olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja tuntee oikeat ihmiset.Nybom kertoo, että monella on suurempi verkosto kun ajatteleekaan. Jos tarvitsisit jotain, kenelle voisit soittaa? Tämä on verkostosi. Ammatillinen verkosto muodostuu samalla tavalla, tutustumalla ihmisiin ja pitämällä hyvät välit ihmisiin, joista voi olla hyötyä tulevaisuudessa. Tämä saattaa kuulostaa karulta, mutta kuvio ei kuitenkaan ole pelkkää muiden hyväksikäyttöä. Kuitenkin pähkinäkuoressa se on juuri näinkin yksinkertaista, että tapaat ihmisiä ja pidät välit hyvinä niihin. Verkostoituminen on sosiaalisten suhteiden muodostamista. Ammatillinen verkostoituminen ei välttämättä ole uusien ystävien löytämistä, vaan ammattiin liittyvien suhteiden rakentamista. Sinun on myös oltava kiinnostunut aiheesta sekä muista ihmisistä ja heidän asioistaan – verkostoituminen vaatii kaksisuuntaista vuorovaikutusta ihmisten välillä, sitä ei voi pakottaa etkä voi pelkästään ottaa muttet antaa! Suhteita on ylläpidettävä – et voi olettaa, että kymmenen vuoden takainen puolituttu tarjoo sinulle työpaikkaa jäätyäsi työttömäksi, jos et ole ollut missään tekemisissä moneen vuoteen!

Mitä hyötyä siitä on?

Yli 80% ihmisistä, jotka ovat käyttäneet verkostoitumista kokevat hyötyneensä siitä. He kertoivat verkostoitumisen auttaneet heitä menestymään työelämässä. Hyöty voi esiintyä lukuisissa muodoissa. Joku verkostostasi saattaa esimerkiksi suositella sinua uuteen työpaikkaan tai vinkata avoimesta paikasta sinulle ennen kuin se tulee yleiseen hakuun. Ottaen huomioon, ettei verkostoituminen tosiaan ole yksipuolista, saatat myös löytää verkostostasi oivan työntekijän etsiessäsi uutta työntekijää tai vähintään voit myös muille vinkata tietämistäsi avoimista paikoista. Näin ylläpidät suhteita olemalla hyödyksi myös muille.Verkostoistasi saattaa olla hyötyä etenkin työurallasi etenemiseksi. Tuntemalla tai tietämällä kehen ottaa yhteyttä missäkin asiassa olet nopeampi ja tehokkaampi tiedonhankkija. Verkostoitumalla ‘isojen pomojen’ kanssa saatat jäädä paremmin mieleen tai voit tehokkaammin ajaa jotain tiettyä asiaa tai aatetta. Kysymällä muiden mielipidettä liittyen työnhakuasi, työntekoasi tai esimerkiksi ansioluetteloasi saatat saada rahanarvoisia vinkkejä, jotka edesauttavat sinua työmarkkinoilla. Myös kritiikin vastaanottaminen voi olla tulevaisuudelle hyödyksi.Tuntuu hassulta kysyä, mitä hyötyä verkostoitumisesta on. Eihän kukaan voi pärjätä ilman suhteita. Näin ollen verkostot ovat perusta lähes kaikelle menestykselle. Harva viihtyy täysin yksin, ja silloinkin useimmiten tarvitsee jonkin muotoista verkostoa – esimerkiksi yksin yrityksen pystyttänyt tarvitsee silti asiakkaita. Kaikkien on siis verkostoituva jonkin verran, jossain vaiheessa.

Miten ja missä teen sitä?

Miten ja missä teen sitä?

Verkostoituminen ei ole niin vaikeaa, kuin saatat ensin luulla. Hankkiudu sellaisiin paikkoihin, missä saatat törmätä ihmisiin, joilla on samat mielenkiinnon kohteet tai, ammatillisessa verkostoitumisessa, jotka työskentelevät samalla alalla kanssasi. Ole kiinnostunut muista ihmisistä ja osoita se, verkostot eivät tosiaan synny pakosta. Olemalla aktiivinen keskustelija luot parhaat verkostot.Digimaailma auttaa meitä myös tässä asiassa. Esimerkiksi LinkedIn on erinomainen sosiaalisen median muoto, jossa voit pitää kirjaa aktiivisista ammatillisista verkostoistasi ja ylläpitää suhteita. Näet, missä kukin menee nykyään – ovatko esimerkiksi vaihtaneet työpaikkaa tai mitä tekevät juuri tällä hetkellä. LinkedIn on oiva tapa harjoitella verkostoitumista myös meille ujoille ja introverteille suomalaisille!