Työ

Työnteon tulevaisuudenkuvat

Tulevaisuuden työ
Posted by Vappu

Kuvittele, miltä työpaikkasi tulee näyttämään vuonna 2040. Ehkä meillä kaikilla on siinä vaiheessa lentävät autot, ja liisausosamaksusi siitä haukkaa valtaosan palkastasi, mutta toimistoihin, yritysten toimintaan ja tulevaisuuden teknologiseen kehitykseen liittyy myös eräs toinen mielenkiintoinen fakta: sinä et ole siellä itse läsnä. Etätyöt ovat olleet viime aikoina suuresti pinnalla, ja kotoaan käsin työskentelevien määrä on ollut tasaisessa nousussa niillä aloilla, joilla se on mahdollista. Mutta tulevaisuudessa työpaikkojen merkitys tulee muuttumaan hyvin erilaiseksi myös muillakin aloilla kuin nykyisillä.

Kaikki merkit viittaavat tulevaisuuteen, jossa suurin osa meistä työskentelee kotoa käsin, mutta ei sellaisessa perinteisessä mielessä, että pidämme silloin tällöin puhelinkokouksia tai istumme päivän kahvilassa läppärin kanssa. Modernia toimistoa ei tule edes olemaan olemassa perinteisessä mielessä. Liikeyritysten kampukset muuttuvat paikoista, joissa toimistotyöntekijät saapuivat joka päivä paikalle kiinteän työpöytänsä ääreen, enemmän teknologiakeskuksiksi. Siellä työntekijät tapaavat silloin tällöin kollegoitaan, jolloin he keskustelevat projekteista ja tapaavat asiakkaita henkilökohtaisesti, mutta suurelta osin työt tehdään kotoa käsin.

Avattaret työpaikalla

Tällainen moderni teknologiakeskus tulee olemaan insinöörityön taidonnäyte. Ensinnäkin se toimii keskuksena valtavalle määrälle etätyöntekijöitä, joista monet eivät asu edes samassa maassa ja useat asuvat maaseutualueilla, ja jotka lähettävät oman digitaalisen avattarensa itsensä sijasta toimistoon. Esimerkkinä tällaisesta toiminnasta toimii Samsungin alihankkija Star Labs, jossa on käytössä oikeilta ihmisiltä näyttävät ja vaikuttavat Neon-avattaret.

Eräässä havainnollistuksessa toimistotyöntekijä näytti niin realistiselta, että eroavaisuuksia varten täytyi olla todella tarkkana. Niin sanottu toimisto tuleekin muistuttamaan enemmän elokuvan lavasteita kuin nykyään tuntemiamme päämajoja. Telekokousjärjestelmät tulevat näyttämään niin realistisilta, että voit lähettää avattaresi kokoukseen tilavaa kotitoimistoa kuvaavan virtuaalisen esityksen kautta. Etkä tule olemaan ainoa työntekijä, joka toimii näin. Kokonaiset tiimit tulevat toimimaan avattarien kautta ja projektit tulevat olemaan omia virtuaalisia ympäristöjään. Kaikki näyttää niin realistiselta, että eroa tosielämään ei meinaa huomata.

Tämänkaltaisesta toiminnasta hiljattaisena esimerkkinä toimii Disney+-televisiokanavan The Mandalorian -sarja, jossa tehostetiimi käytti projektiomenetelmää Etelä-Kaliforniassa sijaitsevassa studiossa. Sarjassa näyttää kuin näyttelijät olisivat oikeissa reaalimaailman kohteissa, mutta tosi asiassa kaikki on vain digitaalista jälkikuvausta. Näyttelijät eivät koskaan poistuneet kuvausten aikana studiosta.

Avattarien käyttö saattaa kuulostaa vuonna 2020 vielä utopistiselta työpaikkaa ajatellen, mutta kun asiaa miettii tarkemmin, se ei välttämättä olekaan niin kaukainen ajatus. Internetin mahdollistaman aikakauden jälkeen esimerkiksi ruletti pelaaminen onnistuu helpoiten netissä, samoin kuin useimmat roolipelit sekä konsoleilla pelattavat urheilupelit. Moni tämän päivän huipputason ”jääkiekkoilija” pelaakin peliä PS4- tai Xbox-konsolilla kotisohvallaan virtuaalisen pelihahmonsa kautta. Jopa eri maiden armeijat käyttävät harjoitusskenaarioissaan virtuaalisia hahmoja.

Toimiston käsite muuttuu

Myös yritysmaailman toimisto voi näyttää samalta seuraavien 25—30 vuoden kuluttua, jolloin työntekijät voivat ”kävellä” käytävillä, istua kokouksissa, keskustella projekteista ja jopa nostaa käsiinsä ja käsitellä tuotteita interaktiivisessa ympäristössä. Kaikki näyttää ja tuntuu realistiselta toimistosimulaatiolta. On tärkeää huomata, että työntekijät tulevat työskentelemään etänä ja että tekoälyn avulla toimivat avatar toimii puolestamme. Osallistumme yhä mukaan aktiivisesti kulissien ulkopuolella, työskentelemässä projektien parissa ja tekemässä päätöksiä, mutta avatar ”vierailee” kampuksella suorittamassa arkipäiväisiä tehtäviä.

Avattaremme täyttää kuluraportit, osallistuu kokouksiin ja jopa esittää presentaatioita. Hän edustaa meitä keskusteluissa osakkeenomistajien kanssa ja toimii ensisijaisena kontaktipisteenä vieraileville asiakkaille. Yrityksen toimisto muuntuu lopulta tapaamistilaksi, joka täyttää kaikki tarpeemme, kun vierailemme siellä henkilökohtaisesti – tarjolla on kahvila, kuntosali, viihtyisiä tapaamistiloja, ilmaista ruokaa ruokalassa – mutta siellä ei ole varsinaisia pöytiä tai toimistotiloja.

Kotona me keskitymme monimutkaisempiin tehtäviin, ja onkin mahdollista, että ”koti” tulee olemaan enemmän toimiston kaltainen tila kuin mitä me visioimme tänä päivänä. Samalla kun avatar kommunikoi toimitussopimusten hoitamisesta samaan tapaan kuin automaattiset sähköpostit kertovat nykyään meidän olevan lomalla, monista meistä tulee ohjelmointiasiantuntijoita, jotka osaavat luoda tekoälyrutiineja ja ohjeita avattaremme toiminnalle.

Teknologia tulee olemaan paljon kehittyneempää 25 vuoden kuluttua, eikä meidän tarvitse käyttää enää puhelimia tai läppäreitä. Toimimme kenties pääasiassa äänellisen vuorovaikutuksen kautta ja oikeaa tuottavaa työtä varten käytämme kotoamme käsin kosketusnäytöllisiä laitteita, jotka näyttävät tämän päivän televisioilta, ja niitä tulee olemaan talon jokaisessa huoneessa. Kodeistamme tulee itse asiassa enemmänkin korkean teknologia satakeskuksia, joissa on enemmän laskentatehoa kuin monilla yrityksillä on käytössään tänä päivänä koko yrityksen tasolla yhteensä.

Työtuntien määrä laskee

Eräs hyöty kotoa käsin työskentelystä ja tietokoneiden kautta sujuvasti tapahtuvasta vuorovaikutuksesta, digitaalisen avattaren lähettämisestä kokouksiin ja botin antamisesta hoitaa kommunikaatiosi puolestasi, sekä puuttuvista ajomatkoista töihin on se vähäisempi työtuntien määrä. Vaikka nelipäiväisen työviikon käsite alkaa saada nykyään enemmän ja enemmän suosiota, tulevaisuus on tältä osin vielä kirkkaampi – kuvittele, että sinun tarvitsee työskennellä vain yksi tai kaksi päivää viikossa. Käytämme enemmän aikaa säätäessämme avattaremme toimintaa ja tekemällä alemman tason päätöksiä työstä sekä siihen kuuluvasta strategiasta ja vähemmän aikaa toistuvien ja tylsien tehtävien suorittamiseen.

Eräs kiinnostava hyöty kaikesta tästä on se, että meillä on paljon enemmän aikaa tehdä asioita, joita rakastamme tehdä – viettää aikaa perheemme ja ystäviemme kanssa, kouluttaa itseämme ja kasvattaa tietämystämme ja osaamistamme. Avattariamme ei haittaa, että meidän ei tarvitse työskennellä yhtä kovasti. Robotit ja automatiikka hoitavat väsymättömästi tylsistyttävät tehtävät, jotka ovat vaatineet tähän mennessä ihmistyöntekijöitä. Ihmisten tehtäväksi tulee ohjelmoida ja säätää automatiikkaa, ja tulevaisuus tulee varmasti synnyttämään myös aivan uudenlaisia työpaikkoja varsinkin palvelualalle. Esimerkiksi nykyään ammattimaisten bloggaajien ja YouTube-videoiden luojien ammattikunta on hyvin nuori. Jopa ”etätöiden” käsite tulee hiipumaan pois lopulta. Tulemme kutsumaan sitä pelkästään työksi.