Työ

Työhaastattelu etänä

Työhaastattelu etänä
Posted by Vappu

Olemme viimeisen puolentoista vuoden aikana tulleet varmastikin enemmän ja enemmän tutuiksi kaikenlaisten etäpalaverien ja etäkokousten kanssa – ja oppineet käyttämään tietokoneita aivan uudella tavalla. Koronapandemian aikana myös työhön rekrytointi ja työhaastattelut ovat käytännössä tapahtuneet etänä, esimerkiksi Zoomin tai Teamsin kautta. Ja vaikka olisimmekin nyt pikkuhiljaa siirtymässä kohti koronarajoitusten poistamista, ja lähihaastattelut tulisivat jälleen ajankohtaisiksi, eivät etähaastattelut kenties katoa kokonaan. Monella taholla on etänä toiminta koettu hyvin käytännölliseksi ja monesta seikasta riippumattomaksi. Kilometrit Oulun ja Helsingin välillä eivät katoa mihinkään, mutta etäyhteydellä niistä ei tarvitse huolehtia. Etähaastattelun mahdollisuus kannattaa siis pitää mielessä edelleenkin. Mutta kuinka valmistautua etänä tehtävään työhaastatteluun, ja kuinka onnistua itse tilanteessa? Katsotaanpa lähemmin muutamia ehdotuksia ja vinkkejä tähän asiaan.

Hyvä valmistautuminen

Aivan ensimmäiseksi kannattaa pitää mielessä, että oikeastaan etähaastateltavalla on tietynlainen etu puolellaan haastattelutilanteessa, eli hän on omalla kotikentällään. Jännitys siitä, että joutuu menemään uuteen, vieraaseen paikkaan, tai selvittelemään aikatauluja, jää pois. Omassa kodissaan ei tarvitse miettiä mitään ylimääräisiä tekijöitä. Monet hakijat ovatkin huomanneet, että etänä saa itsestään jopa enemmän irti ja pystyy suorastaan loistamaan, kun saa olla tutussa, omassa ympäristössä. Toisaalta, vaikka etähaastattelu voi olla rennompi ja epämuodollisempi tilanne kuin perinteinen haastattelu, valmistautuminen on silti tärkeää. Etähaastattelun kulku on pitkälti samanlainen kuin kasvotusten tapahtuva. Kysymyksiä tullaan esittämään rekrytoijan puolelta, ja kannattaa valmistautua kertomaan omasta osaamisestaan, kiinnostuksen kohteistaan, ja persoonastaan. Etukäteen voi myös tehdä ikään kuin turvaksi joitakin muistiinpanoja, mutta niistä ei itse haastattelutilanteessa pitäisi lukea suoraan vastauksia, pikemminkin ne voivat olla huomaamattomasti mukana henkisenä tukena. On hyvä myös harjoitella etukäteen esiintymistään vaikkapa peilin edessä, ja tarkkailla siinä omaa kehonkieltään, ja sitä kuinka elehtii ja ilmehtii. Voit ehkä huomata itsellään jonkin sellaisen maneerin, jonka haluaa korjata tai jättää pois.

Tekniikan toimivuus on hyvin olennainen asia, jonka tulee etähaastattelutilanteessa olla kunnossa, joten se kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin. Tietokone, läppäri, puhelin tai mitä käytätkin, varmista ennalta että nettiyhteys toimii ja annettu linkki aukeaa hyvin. Laite kannattaa pitää tarvittaessa latauksessa, jotta siinä on tarpeeksi virtaa. On myös hyvä laatia suunnitelma B; esimerkiksi ladata kännykkä valmiiksi ja ottaa se mukaan haastatteluun siltä varalta, ettei liittyminen onnistukaan tietokoneelta tai jotain muuta vastaavaa tapahtuu. Mutta stressata ei tarvitse, sillä teknisiä ongelmia saattaa tulla valmisteluista huolimatta, ja silloin ne vain käydään läpi ja etsitään ratkaisuja haastattelijan kanssa yhdessä. Usko pois, he ovat tottuneet monenlaisiin tilanteisiin ja jopa kommelluksiin!

Haastattelutilanne

Haastattelutilanne

Oikeanlainen sijainti ja paikka haastattelulle on hyvä miettiä etukäteen, sillä haluat että haastattelijan huomio kohdistuu sinuun itseesi. Siisti, neutraali ja rauhallinen tausta on ensiarvoisen tärkeä asia, jotta voit itsekin keskittyä tilanteeseen, ja antaa hyvän ja ammattimaisen kuvan itsestäsi haastattelijalle. Tähän kuuluu myös se, että kaikki häiritsevät äänet vaimennetaan, ja varmistetaan ettei kukaan, esimerkiksi perheenjäsen tai lemmikki, pääse häiritsemään kesken haastattelun. Valaistus on syytä säätää sellaiseksi, etteivät kasvot mene varjoon; usein luonnollinen, ulkoa tuleva valo on parhain. Valitse sellaiset vaatteet, jotka ovat siistit ja asialliset, mutta samalla rennot ja mukavat niin, että hyvä fiilis tilanteessa välittyy niiden kautta sekä sinulle että haastattelijalle. Ja nyt siihen kehonkieleen. Koska katsekontakti on tavattoman tärkeä haastattelutilanteessa, aseta laitteen kamera silmien korkeudelle, ja pyri katsomaan siihen ikäänkuin haastattelijaa silmiin – ei tuijottaen, vaan rennosti.

Jos sinulla on muistiinpanoja, älä lue suoraan paperista, vaan ole mahdollisimman luonnollinen puhuessasi. Pyri olemaan luonteva myös eleissä ja vältä hermostuneita tai äkkinäisiä liikkeitä. Ja ennen kaikkea, hymyile! Muista että olet omalla, turvallisella kotikentälläsi, ja luota omaan persoonaasi ja sen ilmaisemiseen. Olet silloin varmasti vahvoilla rekrytoinnissa!