Työ

Töihin ulkomaille osa 2

Posted by Vappu

Mikäli työnhaku onnistuu ja paikka on plakkarissa, seuraavat asiat joutuu yleensä toteuttamaan todella ripeällä aikataululla. Työnantajat ovat suht joustavia työnaloittamisaikatauluun nähden. Kuitenkin on muistettava että mitä nopeammin pääsee paikan päälle, sen parempi. Asunnon hakemisen kanssa kannattaa olla nopea. Työpaikan läheisyys ja saatavilla olevat palvelut ovat tärkeitä. Perheen kanssa muutettaessa koulut ja vapaa-ajanvietto paikat ovat listalla aika korkealla.

Töihin ulkomaille osa 2

Paikallinen julkinen liikenne ja muut liikkumismahdollisuudet on myös hyvä tarkistaa. Joskus työpaikka on niin avokätinen että järjestää asumis- ja autoasiat etukäteen. Ulkomailla on usein eri tapa hoitaa asioita ja näihin kulttuurieroihin on syytä suhtautua joustavasti. Ei voi koskaan olettaa että töitä tehdään samalla tahdilla tai omistautumisella kuin mihin itse on ehkä tottunut. Huomioitavaa on, että tämä riippuu todellakin mistä maasta ja kulttuurista on kyse. Jos osaa suhtautua paikalliseen menoon työmaalla ja vapaalla tarpeeksi paikalliseen tapaan, sulautuminen uuteen kulttuuriin tapahtuu huomattavasti kivuttomammin. Ensisijaisesti ulkomailla työskentely sopii ulospäinsuuntautuville ja avoimille persoonille, joiden on helppo tutustua uusiin ihmisiin ja oppia uusia kieliä. Ainakin nämä ominaisuudet tekevät ulkomailla oleskelun mielekkääksi.

Etätyö ulkomailla

Jos oma ammatti on sellainen, että sitä voi harjoittaa paikasta riippumatta, tilanne on aika ideaalinen. Ulkomaille voi suunnata huomattavasti helpommin, ja työnteko ei ole riippuvaista maasta tai kielestä. Toki kaikki paikallista kulttuuria koskevat tavat ja säännöt on hyvä tässäkin tapauksessa tiedostaa. On hyvä myös ottaa selvää verotukselliset asiat. Noin pääsääntöisesti verotus tapahtuu sen mukaan minkä maan työnantajalle tekee töitä. On monia ammattikuntia joille verotus asiat ovat hieman monimutkaisempia. Jos toimii vaikka taiteilijana, on syytä selvittää pitääkö kyseiseen maahan ilmottautua freelanceriksi, vai yksityisyrittäjäksi. Riippuen onko itsellä jo oma rekisteröity yritys suomessa, ja mikäli näin on, veroja maksetaan suomeen. On syytä myös selvittää mihin maahan maksaa sosiaaliturvamaksuja ja muita työhön liittyviä kuluja. Työhön liittyvät vakuutukset on myös huomioitava. Jos oma ala on tällä pohjalla, ja ulkomaille on tarkoitus jäädä pitkäksi aikaa, kannattaa harkita oman liiketoiminnan siirtämistä kyseiseen maahan, ihan vaan verotusasioiden selventämiseksi. Yrityksen toiminnasta aiheutuvien kulujen selvittäminen kannattaa tehdä ennen muuttamista. Saattaa olla taloudellisempaa perustaa oma yritys siihen maahan mihin on aikomus asettua.Kaikki tämä on tietenkin aina tapauskohtaista.

Eurooppaan ja sen ulkopuolelle

Euroopassa työn perässä liikkuminen on helppoa. Vapaa liikkuminen ja työskentely maasta riippumatta on mahdollista kenelle hyvänsä. Euroopan sisällä työnhaku on myös aika vaivatonta, sillä työpaikkoja on paljon esillä unionin maiden työnhakujärjestelmissä. Euroopassa ei tarvitse viisumeita eikä erillisiä työlupia. On kuitenkin hyvä tarkistaa, onko kohde maassa erityistä säännöstelypolitiikkaa maahan tuloa ajatellen. Esimerkiksi joillain mailla on kriteerit koskien muuttajan omaisuutta ja maahantulo tarkoitusta. Euroopan ulkopuolelle mentäessä, prosessi monimutkaistuu melkoisesti. Jokaisella maalla on omat systeeminsä, minkä perusteella maassa saa olla turistiviisumia pidemmän aikaa. Muuttamista saattaa helpottaa, jos maassa on sukulaisia tai mikäli pystyy todistamaan oman taustansa perityvän kohdemaasta. Nämä vaihtelevat maasta riippuen.

Eurooppaan ja sen ulkopuolelle

Jos työpaikka on jo valmiina, pitää hankkia työhön liittyvä viisumi tai maahantulo lupa. Tämän voi järjestää myös tuleva työnantaja, tai ainakin on oltava kirjalllinen kutsu työnantajalta. Etätyötä tekevillä on aina sekin mahdollisuus, että mikäli kipakat talvikuukaudet suomessa eivät houkuta, aina voi ottaa turistiviisumin johonkin lämpimään, ja tehdä töitä yhdessä paikassa sen kolme kuukautta jonka viisumi antaa siellä olla, ja sen jälkeen vaihtaa maisemaa. Todistetusti toimiva ja suosittu tapa työskennellä ja tutustua muihin kulttuureihin.