Työ

Töihin ulkomaille osa 1

Posted by Vappu

Kuulostaa hienolta. Totuus voi sitten olla aikalailla toisenlainen. Töihin ulkomaille voi vetää ajatus erilaiseen kulttuuriin tutustumisesta, seikkailuun lähtemisestä tai vaikka koko elämäntyylin muuttamisesta ja uuden kodin perustamisesta ulkomaille. Syitä on monia ja niin on lähtiöitäkin. Ennen kuin ryhtyy tuumasta toimeen, on hyvä tehdä hieman perustutkimusta kyseisen maan työllisyystilanteesta, tavoista, kulttuurista, sekä omaan alaan liittyvistä kriteereistä.

Töihin ulkomaille osa 1

Riippuen siitä onko tarkoitus metsästää parempaa työpaikkaa omalta alalta, suunnitella pitkäaikaista uutta uraa vai lähteä liikkelle aatteella “kesäksi töihin”, työnhaku ja mahdollisuudet vaihtelevat paljon. Väliaikainen- tai kesätyöpaikka on noin yleensä helpompi toteuttaa. Tämäkin riippuu siitä millainen kokemus ja lähtökohdat hakijalla on. Ulkomaille lähtee vuosittain lukuisia ihmisiä töihin myös toisenaisista syistä. Osa lähtee ns. ulkomaankomennukselle työnantajan tahdosta, osa taas muuttaa puolison perässä uuteen maahan tai liikkuu erikoistuneen, kapean ammattikunnan sisällä tarpeen vaatiessa toiseen maahan.

Kesätöihin

Kesätöihin tai niin sanotusti sesonkityöntekijäksi lähtö ulkomaille on suosittu ja kiintoisa tapa tutustua muihin kulttuureihin. Luonnollisesti tämä on erityisesti nuorten suosima tapa liikkua maailmalla. Kesätyöpaikkoja mainostetaan ahkerasti erilaisella foorumeilla, myös suomessa. Vaikka hakijoita on todella paljon, esimerkiksi euroopassa, niin on paikkojakin. Riippuen siitä mihin maahan on ajatellut suuntaavansa, kannattaa olla ajoissa liikenteessä, erityisesti silloin, jos on rajoittanut haun ainoastaan yhteen maahan. Kesätyöpaikkojen asumistarjonta ja liikuminen paikanpäällä kannattaa ottaa huomioon. Aika harvalla työnantajalla on mahdollisuus tarjota asumisjärjestelyitä, joten tähän pitää varautua. Aina voi ajatella esimerkiksi asuvansa paikallisessa opiskelija-asuntolassa, sillä ne ovat yleensä tyhjillään kesäkuukausina, ja sijaitsevat usein kaupunkien keskustan lähellä. Leirintäaluettakaan ei kannata poissulkea, jos ei ole niin kranttu ja kykenee asumaan teltassa/karavaanissa kesän. Etenkin lämpimimmissä maissa tämä voi olla hyvä vaihtoehto. Ainakin edullinen se on. Vaikka kesätöihin lähdetään yleensä hakemaan kokemuksia, tarkoituksena on myös tienata. Tässä on hyvä olla tarkkana, että kyseisen maan palkkataso ja maksutapa on tiedossa, sekä työntekijän oikeudet kiistatilanteissa on selvillä. Kukaan ei halua kokea pettymystä ja jäädä taloudelliseen ahdinkoon ulkomailla. Kesätyön on tarkoitus olla kiva kokemus, ei raatamista nälkäpalkalla. Mahdollisten työnantajien taustoja on myös hyvä vähän udella etukäteen. Nykyään sosiaalisen median kautta saa myös aika paljon tietoa yrityksistä ja niissä työskennelleiden kokemuksista.

Karista vanhat tavat työnhaussa

Kesätöitä voi hakea melko vaivattomasti ja ilman mittavaa referenssi kokoelmaa, mutta kun siirrytään aikuisten maailmaan ja haetaan oikeastaan minkä tahansa alan töitä, näyttöä pitää olla. Noin yleensä suomalaiset ovat todella surkeita kehumaan itseään hakemuksissaan, ja tätä taitoa kuitenkin pidetään itsestäänselvyytenä ulkomailla. On pystyttävä myymään itsensä tehokkaasti. Jos katsoo että CV:n valmistelu ulkomaille lähtöä varten on hankalaa, kannattaa ottaa avuksi ammattilainen tai vaikka joku jolla on asiasta vankkaa kokemusta. Työtodistukset ja referenssit, sekä mahdolliset opiskeluun liittyvät tutkintopaperit kannattaa selvittää hyvissä ajoin. Työnantajat eivät yleensä tutkintotodistuksia kaipaa, ellei kyseessä ole alan vaatimuksiin liittyvä tutkinto tai erikoistuminen. Työtodistukset on tosin syytä olla, ja mieluiten myös käännettynä kyseisen maan kielelle. Hyviä neuvoja ei ole koskaan liikaa tässä kohtaa. Työpaikkoja pystyy hakemaan suomesta käsin, esimerkiksi isot firmat ilmoittavat avoimista paikoistaan ihan kansainvälisesti, kun taas pienemmät firmat yleensä markkinoivat enemmän paikallistasolla. Nettisivut ovat tietysti tässäkin asiassa ihan voittamaton työväline. Jälleen alasta riippuen, työnhaku kannattaa suunnitella tarkastellen ajankohtaa (kevään alussa on eniten avoimia työpaikkoja), omaa muuttovalmiuttaan, eli kuinka nopeasti on valmis ottamaan uuden työn vastaan, ja muuttaako yksin vai perheen kanssa.

Karista vanhat tavat työnhaussa