Työ

Rekrytointifirmat

Posted by Vappu

Rekrytointifirmat ovat nousseet yhä suurempaan suosioon työnantajien keskuudessa. Voisi kuvitella, että syynä on ajan ja resurssien säästäminen, sillä rekrytointifirma periaatteessa tekee kaiken työn puolestasi. Useimmiten rekrytointifirma sekä työnantaja sopivat keskenään, miten pitkälle ulkoinen apu hoitaa työnhaun ja missä vaiheessa työnantaja haluaa itse tulla mukaan tekemään päätöksiä tai tapaamaan potentiaalisia työntekijöitä.

Rekrytointifirmat

Yleisin ilmiö lienee, että rekrytointifirma siivilöi kaikista hakijoista potentiaalisimmat, haastattelee ne, ja sitten lähettää joko kourallisen parhaita työnantajan haastateltavaksi tai, vaihtoehtoisesti, suosittelee vasta siinä vaiheessa tekijää työnantajalle, kun rekrytoija on varma siitä, että hän olisi sopiva tekijä – silloin tämä tapaa työnantajan kanssa ja, jos hekin tuntuvat pitävän tekijästä, hänelle tarjotaan työpaikka. Näin työnantaja pystyy ulkoistamaan työnhakuprosessin eikä joudu itse tekemään kuin lopullisen päätöksen palkattavasta työntekijästä pienen ryhmän joukosta.Työnantajalle on siis suuri etu rekrytointifirmasta, toki hän myös maksaa kyseisestä palvelusta. Mutta työnhakijan saama hyöty jää hieman pimennökseen. Positiivisena piirteenä rekrytointifirmoissa on työnhakijan näkökulmasta ainakin se, että rekrytoijan kanssa haastattelussa tai muussa tapaamisessa käyminen usein johtaa uuteen kontaktiin siinä, että samalla rekrytoijalla hallinnoi usein useampi, joskus jopa saman alan työpaikkoja. Näin ollen hän osaa ottaa myöhemminkin yhteyttä, jos ilmenee työmahdollisuus, johon hän pitää sinua varteenotettavana vaihtoehtona. Tämä tarkoittaa, että työnhakija voi hyödyntää rekrytointifirmoja verkostoitumismahdollisuuksina. Lisäksi rekrytointifirmat saavat palkkansa luonnollisesti vasta silloin, kun löytää hyvän tekijän heidät palkanneelle yritykselle. Näin ollen voit luottaa siihen, että sinua haastatteleva ihminen oikeasti haluaa palkata sinut, jos vain olet sitä, mitä yritys etsii. Sellaisiakin kauhutarinoita on, jossa yksityinen työnantaja on kutsunut työnhakijan haastatteluun ihan vain mielenkiinnosta, vaikkei tekijä olisi edes soveltuva työhön tai työnantajalla ei ole aikomustakaan palkata tekijää! Rekrytointifirmoissa näin ei käy, koska on yksinkertaisesti kannattamatonta haastatella sellaisia ihmisiä, jotka eivät sovellu kyseineen työpaikkaan. Rekrytoija ei siis etsi sinusta varta vasten vikoja, kuten yksityinen työnantaja saattaa haastaa haastateltavansa testataakseen vesiä.Toinen valtti rekrytointifirmoissa, joita usein sanotaan myös henkilöstöpalveluiksi, on niiden helppous – ne ovat usein jäsennelty esimerkiksi alojen mukaan. Tämä on erittäin kätevää työskennellessäsi hieman erityisemmällä alalla. Esimerkiksi Gamesjobs niminen firma rekrytoi ainoastaan pelialalla olevia avoimia paikkoja. eWork puolestaan keskittyy etätöihin. Täten pystyt seuraamaan vain niiden rekrytointifirmojen ilmoituksia, jotka hakevat juuri sinun kaltaisia tekijöitä. Toisaalta, jos olet valmis vastaanottamaan lähes mitä tahansa työtä tai hakiessasi esimerkiksi keikkatyötä, voit ilmottautua kokonaisvaltaisen rekrytointifirman listoille, jolloin on helpompi saada ideoita ja inspiraatiota erilaisten tehtävien hakemiseen.

Kaikella on toki haittapuolensakin. Rekrytointifirmojen käyttöä on moitittu muun muassa siitä, että työnhakijan käytyään haastattelussa rekrytointifirma saattaa luvata muutaman viikon kuluttua alkavan työpaikkan, joka sittemmin ei koskaan toteudu. Tämä ei kuitenkaan ole minkään vakavasti otettavan firman mukaista käytöstä, ja rekrytointifirmoilta saa odottaa kelpoa asiakaspalvelua siinä missä miltä tahansa muulta yritykselta sellaista vaatisi. Lisäksi saattaa kohdata eroavaisuuksia rekrytoijan kertoman työtehtävän ja myöhemmässä vaiheessa työnantajan kuvauksen välillä. Ottaen huomioon, että rekrytoijalla saattaa olla useampia työpaikkoja, joihin rekrytoi samanaikaisesti henkilöstöä on luonnollista, että pieniä unohduksia tai sekaannuksia saattaa tapahtua. Rekrytointifirman ei kuitenkaan tulisi kuvailla työtehtäviä eri tavalla, kuin mitä todellinen tehtävä sisältää. Myöskään palkkauksen ei tulisi olla muuta, kuin mitä on alun perin luvattu. Viimeisempänä, muttei vähäisempänä, on aina luettava sopimuksen ‘pieni präntti’ päästäksesi sellaiseen, sillä silloin viimeistään selviää todelliset työsuhteen ehdot sekä tällöin on viimeinen mahdollisuus päättää olla vastaanottamatta työpaikkaa.