Työ

Näin kirjoitat täydellisen ansioluettelon

Posted by Vappu

Jokainen uusia työmahdollisuuksia kartoittava tietää varmasti, että ansioluettelon kirjoittaminen ei ole niin yksinkertaista kuin äkkiseltään luulisi. Muutaman paperiarkin avulla tulisi onnistua erottumaan edukseen satojen, jos ei tuhansien, muiden joukosta. Ansioluettelon tulisi kuitenkin olla asiallinen ja ammattimainen. Sen avulla pitäisi onnistua kertomaan kattavasti työkokemuksesta, mutta sivuja ei saisi kuitenkaan kertyä liikaa.

Näin kirjoitat täydellisen ansioluettelon

Hyvä ansioluettelo antaa positiivisen, mutta todenmukaisen kuvan sinusta. Lue tästä jutusta vinkit täydellisen ansioluettelon kirjoittamiseen.

Ansioluettelon perusasiat ja muotoilu

Ansioluettelosta kannattaa tehdä mahdollisimman selkeä ja helposti luettava. Jos mahdollinen työnantaja joutuu etsimällä etsimään haluamiaan tietoja ansioluettelostasi, on sen roskakoriin lentämisen riski varmasti suurempi. Yhteystiedot tulisivat olla selkeästi esillä mielellään heti ansioluettelon alussa. Muista tarkistaa huolellisesti yhteystietojen oikeellisuus – virheellinen puhelinnumero on yllättävän yleinen moka. Kirjoita yhteystietoihin myös sähköpostiosoitteesi, vaikka lähettäisit hakemuksen samaisesta osoitteesta. Työhakemusten käsittelijällä ei ole aikaa lähteä metsästämään tulostettujen hakemusten sähköpostiosoitteita.

Yhteystietojen lisäksi ansioluettelon perustietoihin kuuluvat ikäsi ja asuinpaikkasi. Jos olet hakemassa töitä ulkomailta, mahdollinen jo hallussasi oleva työlupa kannattaa ehdottomasti alleviivata perustiedoissa. Jos sinulla on muita relevantteja osoitteita, kuten omat nettisivut tai LinkedIn-profiili, voit lisätä niiden tiedot ansioluettelosi alkuun. Ennen ansioluettelon lähettämistä, tarkista se huolellisesti mahdollisten kirjoitus- tai näppäilyvirheiden varalta. Tuntien kirjoittamisen ja hiomisen jälkeen tulet helposti sokeaksi omalle työllesi, joten pidä ennen oikolukua kunnon tauko. Voit oikoluetuttaa ansioluettelosi myös vaikkapa tuttavalla, jonka äidinkielen taidot tiedät korkeiksi. Netistä löydät useita sivustoja, jotka tarjoavat valmiita mallipohjia ansioluettelon muotoiluun. Tallenna dokumentti aina käyttäen yleisimpiä muotoja. Näin olet varma, että hakemuksen käsittelijä pääsee käsiksi ansioluettelosi tietoihin. Kaikkein paras vaihtoehto on .pdf, mutta voit käyttää myös .doc-muotoa.

Hio ansioluettelo aina hakemasi paikan perusteella

Hakemusten käsittelijät haistavat kilometrien päähän ryhmäpommituksena lähetetyt hakemukset. Ne ovat usein persoonattomia, ja niistä löytyvät tiedot eivät tue auki olevaa paikkaa erityisemmin.

Erityisesti työkokemuksesta ja taidoistasi kertoessasi on tärkeää, että tunnet yrityksen, johon olet hakemassa. Onko sinulla takanasi pitkä ja värikäs työhistoria? Karsi listalta pois kokemukset, jotka eivät tuo lisäarvoa hakemukseesi ajatellen kyseistä paikkaa. Näin ansioluettelosi pysyy selkeänä ja helpommin luettavana. Onko kyseessä ensimmäinen työpaikkasi? Mieti työharjoitteluja, kesätyöpaikkoja ja vapaaehtoistoimintoja – oletko tehnyt jotain, mikä voisi korostaa osaamistasi tätä työpaikkaa ajatellen? Tutustu ennen ansioluettelon kirjoitusta myös yrityksen kulttuuriin ja imagoon. Luovilla aloilla ansioluettelon kirjoituksessakin voit antaa itsellesi hieman vapaammat kädet. Jos taas yrityskuva on tiukan asiallinen, on hyvä pitäytyä klassisessa ansioluettelon mallissa.

Mitä tietoja ansioluetteloon kannattaa kirjoittaa?

Perinteisessä mallissa perustietojen jälkeen kerrotaan koulutuksesta. Kerro hankituista tutkinnoistasi ja suoritetuista kursseista.  Mikäli työkokemusta ei ole vielä kertynyt, tähän kohtaan kannattaa paneutua hieman syvemmin ja avata opintojen sisältöä tarkemmin.Työkokemus on varmasti yksi tärkeimmistä osioista ansioluettelossasi. Etenemällä uusimmasta vanhimpaan luot loogisen aikajanan.  Auta työhakemuksesi käsittelijää saamaan selkeämpi kuva itsestäsi kertomalla tarkemmin kustakin työkokemuksestasi. Tittelin lisäksi tärkeitä asioita ovat esimerkiksi päätyötehtävät ja mahdolliset vastuut. Älä kuitenkaan sorru jaaritteluun, vaan pysy napakassa ja informatiivisessa tyylissä. Kielitaito on tänä päivänä todella kysytty ominaisuus. Kerro ansioluettelossasi, mitä kieliä pystyt käyttämään työssä ja millä tasolla. Muista, että rehellisyys kannattaa – voit joutua kohtaamaan haastattelussa kielitestin. Ansioluetteloon kannattaa lisätä myös osio IT-taidoista. Listaa hallitsemasi ohjelmat ja sovellukset, jotka ovat oleellisia hakemasi työn kannalta.

Mitä tietoja ansioluetteloon kannattaa kirjoittaa?

Sen sijaan usein ansioluetteloissa nähtävät harrastusosiot eivät ole yleensä tarpeellisia. Voit kirjoittaa harrastuksistasi, jos ne liittyvät jotenkin hakemaasi paikkaan. Muissa tapauksissa ne vain pidentävät suotta dokumenttia. Hyvän ansioluettelon tulisi olla 1-2 sivun pituinen.