Työ

Kuinka erottua joukosta?

Posted by Vappu

Kuinka erotun joukosta etsiessäni vakituista työpaikkaa: Netti on pullollaan sivustoja, joissa kerrotaan kuinka erottua työnhaussa – myy itsesi, ole kekseliäs!

Kuinka erottua joukosta?

Keskeisin asia, joka tulee ilmi lienee kuitenkin se, että hakijan on erotuttava jo hakuvaiheessa. Tämä meinaa sitä, ettei voi ajatella jättävänsä ilotulitukset haastatteluun – tuskin edes etenet haastatteluvaiheeseen, jos hakemuksesi on pliisu, virheellinen tai muutoin vaan ei-mieleenpainuva. Tee heti kättelyssä selväksi, miksi juuri sinä olisit erinomainen tekijä juuri tähän paikkaan. Tutki yritystä, ja tuo esille tietosi hakemuksessasi. Tiedosta yrityksen arvot ja tavoitteet, ja selvennä miten sinun tietosi ja taitosi kohtaa yrityksen tavoitteet.

ryhmähaastattelussa

Suurin virhe, minkä voit tehdä on asettua mielentilaan: “kerron sitten enemmän, jos pääsen haastatteluun”.Kuinka erotun joukosta ryhmähaastattelussa: Ryhmähaastattelut tuntuvat olevan niitä tilanteita, jotka tuottavat työnhakijoille eniten harmaita hiuksia. On erotuttava joukosta olematta päällekäyvä ja antaen muillekin suunvuoroa, on oltava rohkea tilanteessa, jossa et välttämättä tunne ketään muita paikalla olijoita ja on tartuttava muiden heikkoihin kohtiin tuodaksesi jotain uutta ja erilaista pöytään alistamatta muita sekä vertailematta itseäsi liikaa muihin hakijoihin. Ryhmähaastattelu on siis tasapainottelun ultimaattinen testi! Siitä voi kuitenkin selvitä helposti, muun muassa muistuttelemalla itseensä, että muut hakijat vievät huomiota pois sinusta – mikä on hyvä asia! Yksityisessä haastattelussa tuntuu, että jopa silmänräpäyksesi on tarkkailun alla. Ryhmähaastattelussa voit olla rennoimmin mielin. Jos kuitenkin tuntuu siltä, että ryhmätilanne on täysin mahdoton voit kokeilla erottautumista joukosta sillä, että otat yhteyttä työnantajaan ja selität rehellisesti tilanteen. Jotkut työnantajat saattavat hyvinkin arvostaa sitä, että kerrot ettet voi tietysti syystä osallistua ryhmähaastatteluun mutta halusit kysyä mahdollisuutta yksityiseen haastatteluun, sillä uskot muiden taitojesi olevan täydelliset kyseiseen paikkaan. Käytännössä myönnät, että juuri ryhmätilanteet ovat heikko kohtasi (muista mainita, että olet toki todella valmis työstämään näitä taitoja) mutta muut taitosi ja osaamisesi ovat ajantasalla, etkä halua menettää haastattelumahdollisuuttasi tämän takia. Tämä ei tietenkään ole hyvä lähestymistapa, jos haettavan paikan kriteereihin kuuluu juurikin esiintymistaito, ryhmätilanteet tai esimerkiksi johtaminen. Tärkeintä on kuitenkin pyrkiä työskentelemään muiden ryhmähaastattelussa olevien kanssa yhteistyössä osoittaaksesi sosiaalisia taitojasi – älä siis lähde kilpailemaan muita vastaan, sillä silloin taatusti epäonnistut.

Kuinka erotun joukosta hakiessani kesätyöpaikkaa: Nuorten ja muidenkin kesätyöpaikkaa hakevien kannattaa pitää mielessä, että kyseessä on tosiaan vain kesätyöpaikka. Älä teeskentele hakiessasi, että kyseessä olisi elämäsi tilaisuus, jossa haluat työskennellä loppuelämäsi jos näin ei todellisuudessa ole. Ole rehellinen ja aito, työnantaja ei välttämättä odotakaan, että olisit hakemassa paikkaa muista syistä kuin kokemuksen kerryttämiseksi ja kesärahan hankkimiseksi. Toki voi olla, että toivot kyseisen työpaikan poikivan myös tulevaisuudessa mahdollisuuksia, silloin kannattaa tuoda uskottavalla tavalla esille hakemuksessasi, että olet todella innostunut juuri tästä paikasta. Erottele syyt miksi olet aidosti kiinnostunut kyseisestä paikasta – onko esimerkiksi ala sellainen, mihin haluat pyrkiä tulevaisuudessa? Jos on, sano se! Voit kertoa, että toivot mahdollisuutta myös palata paikkaan, mutta älä vaikuta silti, ettei firma tule koskaan pääsemään sinusta eroon! He tuskin kuitenkaan haluavat palkata ihmistä, joka vaikuttaa siltä, että olisi heille riesaksi.Aktiivisuus on avainsana, kuten monen muunlaisen työpaikan hakuprosessissa. Kesätyönhakijoita on lukuisia, ja kaikki ovat hakemassa juuri samoja tarjolla olevia paikkoja samaan aikaan. Ota esimerkiksi puhelin käteen ja soita paikallisiin sinua kiinnostaviin kohteisiin, joiden tiedät palkkaavan kesätyöntekijöitä, kuukautta ennen yleiseen hakuun tulevien työpaikkailmoitusten julkaisemista. Oma-aloitteisuus on koitunut monen ihmisen hyödyksi ennenkin! Lähde vaikka ystävän kanssa jakamaan ansioluetteloasi paikallisiin kauppoihin, näin potentiaaliset työnantajat näkevät käytännössä intosi ja sinnikkyytesi. Jäät aivan varmasti työnantajan mieleen.