Työ

Kiitos hakemuksestasi, valitettavasti et tullut tällä kertaa valituksi

Posted by Vappu

Nuo kuuluisat sanat, jotka ovat valitettavan monelle liiankin tutut. Kun yhteen työpaikkaan on kymmeniä, ellei satoja, hakijoita valtaosa joutuu pettymään. Vika ei välttämättä ole Sinussa!

Miksi sinua ei valittu?

Miksi sinua ei valittu?

Tällä kertaa valinta ei kohdistunut sinuun…”. Sen kyllä ymmärtää ensimmäiset muutamat kerrat, kestää jopa kymmeniäkin näitä sähköposteja, mutta kun takana on satoja lähetettyjä työhakemuksia sekä etenkin päästyään haastatteluvaiheeseen, on vaikea olla lannistumatta kuullessasi tai lukiessasi jälleen kerran tämän ikävän lausahduksen. Tärkeintä on kuitenkin, että et tosiaan lannistu! On muistettava, että uuden työntekijän palkkaaminen ei ole niin yksinkertaista, kuin valitseminen hyvän ja huonon välillä. Hakijoita saattaa olla satoja, joista työnantajan on valittava. Lisäksi demograafiset tekijät, kuten sijainti saattavat vaikuttaa lopulliseen päätökseen. Vika ei ole sinussa! Kannattaa kuitenkin miettiä, toitko kaiken osaamisesi esille tarpeeksi hyvin? Etenkin hakiessasi useampiin paikkoihin helposti unohtuu kohdistaa hakemus juuri siihen tiettyyn paikkaan. Työnantaja haluaa tietää, miksi juuri sinä olisit täydellinen tekijä juuri siihen työpaikkaan. Geneeristä saatekirjettä ei kannata käyttää, vaikka se kuinka tuntuisi säästävän aikaa ja vaivaa, vaan jokaisen työpaikan kohdalla kannattaa edes osittain muokata hakemustaan ja ansioluetteloa. Vältä myös kliseisiä lauseita sekä totuuden vääristämistä ansioluettelossasi – jos kirjoitat olevasi “iloinen ja positiivinen ihminen” mutta kuitenkin saavut haastatteluun naama väärin päin ja unohdat hymyillä, työnantajan on helppo ajatella koko CV:si olevan vääristettyä tietoa. Jos edelleen ajattelet, että olet tehnyt kaikkesi, olisit ollut erinomainen tekijä, etkä siltikään tullut valituksi kannattaa huomioida sellaiset tekijät, jotka eivät ole kontrolloitavissasi. Todellinen tilanne saattaa olla, että tietty paikka on jo luvattu siskon kaiman kaverin serkulle. Laki velvoittaa työnantajaa mainostamaan haettavaa paikkaa ulkoisesti, vaikkei heillä olisi aikomustakaan palkata ulkopuolista tekijää. Asia tulisi muuttaa siten, ettei työnhakijan aikaa haaskattaisi mutta valitettavasti vielä toistaiseksi näitäkin tilanteita sattuu eteen usein. Saattaa siis olla, ettet todella olisi voinut tehdä yhtään enempää saadaksesi paikan – jopa työnantajaa saattaa jäädä harmittamaan, ettei voinut palkata sinua! Usko siihen, että kun yksi ovi sulkeutuu toinen aukeaa!

Kuinka pitää motivaatio yllä, kun et tullut taaskaan valituksi? Mistä inspiraatio työnhaun jatkamiseen?

Kuinka pitää motivaatio yllä, kun et tullut taaskaan valituksi? Mistä inspiraatio työnhaun jatkamiseen?

Niin usea miettii, miksi ei tullut valituksi. Mutta kuinka moni kysyy asiaa? Kannattaa aina kysyä palautetta, sillä vastaukseksi saatat saada hyödyllistä tietoa tulevia työnhakuja varten. Saattaa olla, että hakemuksessasi on ollut mielestäsi hyvinkin mitättömältä tuntuva kirjoitusvirhe, joka on haitannut ansioluetteloosi lukevaa ihmistä. Tai ehkä antamasi suosittelijat eivät ole vastanneet yhteydenottopyyntöihin, jolloin osaat muuttaa niitä seuraavalla kerralla. Voi jopa olla niin, että et täytäkään työnantajan kriteereita – yllättävän moni hakee sinnikkäästi työpaikkoja, joihin heidän pätevyydet ei välttämättä riitäkään, tai johon tarvitsee tietyn lisäkoulutuksen tai uudistetun luvan, mistä hakija ei välttämättä ollut tietoinen. Vaikka vastaus olisikin, ettei sinussa ollut varsinaisesti mitään vikaa, vaan joku toinen enemmän kokemusta omaava sai paikan, pyytämällä palautetta teet hyvän vaikutuksen, vaikutat aidosti olleen kiinnostunut kyseisestä paikasta ja firmasta sekä saatat jäädä työnantajan mieleen tulevia hakuja varten Vaikket tule valituksi on sinun muistettava, että sinä olet hyvä! Lannistus näkyy tulevissa työnhauissa, jos lähdet sille linjalle. Saattaa olla, että olet erityisen pirteä ja mukaansatempaiseva ihminen, kun taas työnantaja henkilökohtaisesti suosii analyyttisia, rauhallisempia persoonia. Se ei meinaa, ettetkö olisi mahtava tyyppi juuri sellaisena kuin olet! Yritä tiedostaa, ettet itsekään välttämättä viihtyisi ‘vääränlaisessa’, itsellesi sopimattomassa työyhteisössä. Joten leuka pystyyn ja täydellisen työpaikan metsästys jatkukoot.