Työ

Ammattimaisuus töissä

Posted by Vappu

Ammattimaisuus voi tarkoittaa eri asioita eri ihmisille. Toiselle se voi olla sitä että pukeutuu asiallisesti ja toiselle sitä että kunniakirjat ja saavutukset ovat kehyksissä toimiston seinällä. Yleisesti voidaan kuitenkin sanoa että ammattimaisuus kuvastaa sitä miten työntekijä on antautunut työlleen ja miten hän kohtelee muita työntekijöitä. Tässä on muutamia vinkkejä miten olla ammattimainen työssään.Ei ole väliä missä teet työtä, joko isossa firmassa tai juuri aloittaneessa pienessä yrityksessä missä ei välttämättä ole lisäksesi kuin kaksi muuta työntekijää, se miten työskentelet ja käyttäydyt voi vaikuttaa koko tulevaisuuteesi kyseenomaisessa työpaikassa. Ethän halua itsellesi huonoa tai laiskan työntekijän mainetta? Ammattimaisuus työssä voi saada sinut etenemään vielä pitkälle urallasi.

Vinkkejä ammattimaisuuteen ja uran nousuun

Ole kunnioittava. Vaikka pomosi olisi mielestäsi maailman idiootein ihminen mielestäsi ja yrityksessä olevat säännöt aivan järjettömiä, pidä se tieto itselläsi. Sen ulostuominen ei auta sinua mitenkään, päinvastoin se saa sinut vain näyttämään lapselliselta, epäammattimaiselta ja pahimmassa tapauksessa jopa kateelliselta. Se ei muuta mitään vaikka sanoisit huonot asiat yrityksestä ääneen, on olemassa muita keinoja tehdä se asiallisesti. Muista kunnioittaa kaikkia työntekijöitä, olivatpa he sitten siivoojia tai yrityksen omistaja. Toisten ihmisten kunnioitus etenkin työympäristössä on erittäin tärkeää ja kaikki pitävät työntekijästä joka on ystävällinen ja asiallinen muita kohtaan.

Pukeutumistapa on tärkeä, jos työsi vaatii sitä

Vaikka pukeutuminen ei sinulle itsellesi olisi yhtään merkittävää, on tärkeää pukeutua töihin asiallisesti, jos työ tämän siis vaatii. Vaikutelma minkä annat ulospäin on merkittävää varsinkin uusia suhteita luodessa ja fiksu pukeutuminen antaa sinusta ammattimaisen kuvan. Älä kuitenkaan ylipukeudu, sillä se ei välttämättä toimi eduksesi.Noudata työaikoja. Tämä on erittäin iso osa ammattimaisuutta. Saavu töihin aina ajoissa, mieluiten jopa muutamaa minuuttia aikaisemmin. Älä ylitä ruokatuntisi aikamäärää ja lähde töistä työajan loppuessa. Vaikka pieni myöhästyminen ei sinusta tuntuisi isolta asialta, voi kellontarkka pomosi olla eri mieltä asiasta ja seurata liikkeitäsi hyvinkin tarkkaan.Osoita luottamusta ja ole myös sen arvoinen. Ei ole mitään syytä valehdella pomollesi jos kerran satuit nukkumaan pommiin ja tulit myöhässä töihin. Kerro rehellisesti ettet herännyt herätyskelloosi ja pomosi arvostaa rehellisyyttäsi. Kuten usein sanotaankin, ’rehellisyys maan perii’, niin myös sinä voit päästä pitkälle osoittaessasi rehellisyyttä ja positiivisuutta töissäsi.Ota vastaan kaikki työt mitä annetaan. Tämä ei tarkoita itsesi hukuttamista työhön tai jatkuvaa ylitöiden tekemistä vaan lähinnä erilaisia töitä mitä ei ole suoraan määritelty sopimuksessasi, mutta minkä tekemisestä ei ole mitään haittaakaan sinulle. Näin osoitat halukkuutesi tehdä työtä ja se auttaa varmasti sinua etenemään urallasi.

Järjestä työsi systemaattisesti

Ole järjestelmällinen. Pidä työpisteesi siistinä jolla osoitat että osaat pitää huolta yrityksen omaisuudesta. Organisoi mappisi ja työsi hyvään järjestykseen. Organisointikyky on yksi erittäin iso osa ammattimaisuutta. Se kertoo että osaat järjestää työsi toimivaan järjestykseen, osaat priorisoida töitäsi ja osaat näin myös hallita ajankäyttöäsi. Järjestelmälliset työntekijät eivät yleensä jää huomaamatta yrityksen johdolta.Vältä tunteilla reagoimista ja älä juorua. Etenkin jos olet esimiestehtävissä, tulet kokemaan tilanteita mitkä voivat olla hyvinkin hankalia. Hillitse siis itsesi ja mieti ensin tarkkaan miten voisit hoitaa tilanteen. Lähesty sitä sen jälkeen rauhallisesti ja tarkkaan harkituilla sanoilla. Älä sekaannu yrityksen sisäiseen draamaan, vaan keskity työhösi ja juorua vaikka parhaalle kaverillesi työpaikan ulkopuolella.Tee itsestäsi hyvä esimerkki muille ja muista hyvä kielenkäyttö, toisin sanoen älä kiroile. Kun itse käyttäydyt ammattimaisesti, myös uudet työntekijät ottavat mallia käyttäytymisestäsi ja seuraavat hyvää esimerkkiäsi. Muista että noudattaen näitä neuvoja ammattimaisuudesta töissä parannat omia mahdollisuuksiasi edetä ja tulla hyvin huomatuksi urallasi.